Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Utrinki
stran: [1]

Slavnostni podpis pogodbe o donaciji turbin

V četrtek, 6. 9. 2018, smo ob 12.00 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki pripravili poseben dogodek - slovesni podpis donatorske pogodbe med Tehniškim muzejem Slovenije in družbo Kolektor Turboinštitut d.o.o. V mesecu juliju je Tehniški muzej Slovenije od družbe Kolektor turboinštitut d.o.o. namreč prevzel Francisovo turbino in gonilnik Peltonove turbine, donaciji podjetja Kolektor turboinšitut d.o.o. Predmeta sta prišla v stalno zbirko Tehniškega muzeja Slovenije z namenom zbiranja pomembnih eksponatov s področja slovenske hidrotehniške dediščine.


Odprtje Elanovega Alpskega smučarskega muzeja v Begunjah

Nekaj tednov nazaj smo selili del Elanove zapuščine v Begunje. Tam si predmete sedaj lahko ogledate v novem Elanovem Alpskem smučarskem muzeju, ki je nastal tudi v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije.


Poletna muzejska noč 2018

Muzej vsako leto z obema enotama, Tehniškim muzejem Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter Muzejem pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, sodeluje pri Poletni muzejski noči. Ta se odvija med 18. in 24. uro ter ponuja bogat program. Letošnjega si lahko ogledate na tej povezavi...


Dnevi elektrotehnike 2018

Dnevi elektrotehnike, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko UL so potekali  od torka, 8. 5., do petka, 11. 5., med 9.00 in 13.00 in v nedeljo, 13. 5. 2018, med 11.00 in 18.00  v Bistri pri Vrhniki. Sodelavci Fakultete za elektrotehniko UL so predstavili interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij. Na ta način ste lahko pobližje spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.


Dnevi meroslovja 2018

Meroslovje je veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. V okviru programa, ki ga letos Urad RS za meroslovje organizira skupaj s spodaj predstavljenimi podjetji, so se učenci sprehajali med različnimi meroslovnimi kotički, ki so bili posvečeni različnim področjem merjenj, na vsakem pa je bila predstavljena različna merilna oprema, kot tudi možnost merjenja z njo.

S prikazi so se predstavila naslednje podjetja in ustanove: Petrol, Zavod za gradbeništvo Slovenije, LOTRIČ Meroslovje d.o.o., Apollonia d.o.o., podjetje Jordan.


Odprtje razstave KO UDARI STRELA: Zgodovina podjetja A. J. Kogoj

Družinsko podjetje Jožeta in Andrijane Kogoj je svojo razvojno pot začelo kot obrtni obrat leta 1982. Podjetniška volja, želja po napredku in iskanje nove tržne niše jih je usmerila v razvoj elektromehanskih zaščitnih modulov pred udari strele in prenapetostmi v telekomunikacijskih omrežjih.

Na občasni razstavi bomo predstavili zgodbo o vzponu podjetja z majhnim številom zaposlenih in s široko mrežo zunanjih sodelavcev, ki mu je uspelo prodreti na zahteven in hitro razvijajoč se telekomunikacijski trg. Obiskovalcem bodo na ogled njihovi najpomembnejši izdelki in prezentacija delovanja prenapetostnih zaščit, najmlajši pa bodo lahko izvedeli več o pojavu strele.Razstavo je odprl Matjaž Pogačnik, direktor Dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije.


Motorizirana preteklost 2018

Pridelava in obdelava žita sta bili nekdaj najpomembnejše opravilo na kmetiji. Gospod Čemažar je predstavil mlačvo žita in sicer postopke od mlačve s cepcem, sledil je ročni pogon mlatilnice, nato predstavitev geplja in nazadnje pogon mlatilnice z bencinskim motorjem, ki ga je nadomestil elektro motor.


Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo

Od ponedeljka, 11. 6. 2018, vas vabimo na Krakovski nasip v Ljubljani, saj je tam Tehniški muzej Slovenije skupaj z Uradom RS za intelektualno lastnino na ogled postavil razstavo »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Panojska postavitev na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov, znamk, pojasnjuje avtorske pravice in kaže primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti mimoidoče z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter pozitivne učinke njenega spoštovanja.

Na razstavi predstavljamo 20 kratkih zgodb, in sicer med drugim pojasnjujemo, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem, ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke, kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran, ali je bil Michael Jackson lastnik patenta ter ugotavljamo, kako se sliši zvočna znamka. Vse odgovore lahko mimoidoči poišče na razstavi »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Urad RS za intelektualno lastnino deluje  od leta 1991. V tem obdobju je bilo pri Uradu registriranih skoraj 42.000 znamk, 2.300 modelov in podeljenih 38.500 patentov. Urad prispeva k spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, učinkovitemu in mednarodno primerljivemu sistemu varovanja intelektualne lastnine, razvoju kulture in gospodarstva, povečanju konkurenčnosti in izboljšanju kakovosti življenja.

Tehniški muzej Slovenije je največji slovenski muzej, ki se nahaja v idiličnem okolju v Bistri, le 20 km iz Ljubljane. V nekdanjem kartuzijanskem samostanu so na ogled številne stalne in občasne razstave s področij tehniške dediščine.

Razstava bo na ogled do 11. julija 2018.


TMS na razstavi Hiperpovezani muzeji: Novi pristopi, novi obiskovalci

Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. Na ta dan v obeh enotah, Tehniškem muzeju Slovenije ter v Muzeju pošte in telekomunikacij, obiskovalcem na široko odpiramo svoja vrata in jim omogočamo brezplačen vstop. Več...


Državni muzeji Slovenije pa pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno ta dan obeležujemo tudi s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Odprtje bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

Tehniški muzej Slovenije letošnjo temo predstavlja z dvema panojema skozi osrednjo razstavo Znanje brez meja, ki bo do 3. 12. 2018 na ogled v matični enoti.


Odprtje razstave Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija

Oglejte si utrinke z odprtja razstave Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija!


stran: [1]


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 10562 / ta mesec: 335880 / skupaj: 19241976
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net