Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak petek v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti DOSTOPNOST
Zbirka vprežnih vozil

Tehniški muzej Slovenije ima za enkrat v depoju Soteska deponirano skoraj celotno zbirko vprežnih vozil, ki predstavlja jedro bodoče stalne razstave o cestnem prometu. Večtisočletna uporaba vprežnih vozil in njihova prisotnost na ozemlju današnje Slovenije je dejstvo, ki vzporedno z razvojem prometne infrastrukture dokazuje, da se je kopenski promet vse to dolgo obdobje odvijal z vozili te vrste. Čeprav vprežna vozila v tretjem tisočletju tudi v kmečkem gospodarstvu, kjer so bila najdlje v uporabi, izpodrivajo traktorji s prikolicami, je njihova uporaba marsikje še vedno prisotna. Ne nazadnje velja še omeniti, da imajo tudi motorna vozila, ki so zaznamovala 20. stoletje, svoje korenine prav v vprežnih vozilih.

Do zdaj je bila zbirka vprežnih vozil na katerih naj bi gradil vsak muzej, ki obravnava razvoj prometa, javnosti žal nedostopna. Zato smo se odločili, da v Soteski prioritetno predstavimo predvsem prav to zbirko, zraven pa še nekaj drugih vozil, zlasti avtomobilov.

 Zbirka vprežnih vozil   


Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2767 / ta mesec: 310276 / skupaj: 14014632
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole