Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Valvasorjeva grafična delavnica

Na gradu Bogenšperk je prikazana grafična dejavnost Janeza Vajkarda Valvasorja.

Razstava obsega tri prostore.

Prvi prostor je rekonstruirano okolje Valvasorjeve delovne sobe, z delovno mizo in stolom, kjer je Valvasor snoval svoja dela. Dopolnjuje ga predstavitev življenjske poti tega znamenitega, na Kranjskem delujočega učenjaka 17. stoletja. Tu so ob njegovem najpomembnejšem delu Slava Vojvodine Kranjske, razstavljene še faksimile Grbovne knjige in številne novejše izdaje, priredbe in prevodi njegovih del.

V drugem prostoru je predstavitev grafične delavnice - bakroreznice in tiskarne za bakroreze, ki jo je Valvasor ustanovil 12. aprila 1678 na svojem gradu Bogenšperk in je kot prvo umetniško grafično podjetje na slovenskih tleh delovalo enajst let do 1689, ko je izšlo njegovo zadnje delo Slava vojvodine Kranjske.

Tretji prostor je rekonstruirana grafična delavnica iz druge polovice 17. stoletja z orodji, pripomočki in napravami, od katerih je osrednja lesena valjčna stiskalnica, v kateri je možno odtiskovati bakroreze. V delavnici občasno potekajo prikazi tiskanja Valvasorjevih upodobitev v valjčni stiskalnici z matricami, ki so izdelane po originalnih Valvasorjevih grafikah.   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 14211 / ta mesec: 551370 / skupaj: 20050070
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole