Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [9]

  Predstavitev novih členov Demo verige na Pedagoški fakulteti UL
 

Namen Demo verige je promocija projekta Verižni eksperiment, ki smo ga prvič postavili leta 2005 ob Letu fizike v Cankarjevem domu v Ljubljani. Verižni eksperiment predstavlja skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, po principu podiranja domin. Kroglica na koncu enega člena sproži delovanje naslednjega. Verigo sestavljajo neodvisne naprave, v katere je vgrajenih veliko zanimivih pojavov in prikazujejo različne fizikalne zakonitosti. Od leta 2005 dalje so naprave oziroma člene verige zgradile skupine učencev, dijakov, študentov, družin in posameznikov ter jih predstavile na vsakoletni zaključni prireditvi, ki je potekala v organizaciji Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Poleg zaključne prireditve so med letom potekale predstavitve Verižnega eksperimenta v obliki Demo verige. Demo verigo smo sestavili z namenom promocije in z njo poskrbeli za marsikateri naravoslovno-tehniški dan, zabavali ljudi v trgovskih centrih in na različnih festivalih. Ker naprave v Demo verigi štejejo že kar nekaj let in jih je videlo že številno občinstvo, smo se odločili, da jo osvežimo z novimi napravami. V šolskem letu 2011/2012 je tako potekal natečaj za izbor novih členov Demo verige. Oglejte si posnetke zaključne prireditve, ki je potekala v petek, 8. 6. 2012, na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.


  Kolesarski festival 2012
 

V soboto, 19. 5.,  smo se pridružili Kolesarskemu festivalu 2012. S predstavitvijo muzeja smo sodelovali na Kongresnem trgu, nato pa smo se s kolesi podali po barju do Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki, kjer je potekala še predstavitev Ljubljanskega barja in voden ogled kolesarske zbirke.


  Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji
 

V torek, 15. 5., smo v Tehniškem muzeju Slovenije odprli občasno razstavo "Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji". Razstava je na ogled do 3. 12. 2012.


  Dnevi elektrotehnike in Mala hidroelektrarna Bistra
 

V torek, 8. maja 2012, je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekala slovesna prireditev, na kateri smo obeležili deseto obletnico Dni elektrotehnike in pridobitev male hidroelektrarne Bistra.


Foto: arhiv TMS, mag. Tomaž Lauko in Marko Piko


  Dnevi inovatorjev 2012
 

Dneve inovatorjev  pripravljamo v sodelovanju z Inovatorskim centrom ASI (Aktivni slovenski inovatorji: www.center-asi.si). V letu 2012 so bile na ogled inovacije članov združenja Aktivnih slovenskih inovatorjev v nedeljo, 15. 4., in v torek, 17. 4. 2012.


  Podpis sponzorske pogodbe za Malo hidroelektrarno Bistra
 

V četrtek, 22. 3. 2012, sta Tehniški muzej Slovenije in skupina Elektro Ljubljana, ki jo poleg matične družbe Elektro Ljubljana d.d. sestavljata hčerinski družbi Elektro energija d.o.o. in Elektro Ljubljana OVE d.o.o., podpisala pogodbo o sodelovanju v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. S podpisom in uresničevanjem pogodbe so družbe skupine Elektro Ljubljana podprle varovanje slovenske tehniške kulturne dediščine. Dolgoletnemu poslovnemu partnerju in odjemalcu električne energije – Tehniškemu muzeju Slovenije – so namreč namenile sredstva za odkup Male hidroelektrarne Bistra od denacionalizacijskega upravičenca, s čimer izkazujejo svoje družbeno odgovorno ravnanje. Električno energijo, proizvedeno iz več kot 100 let stare male hidroelektrarne Bistra, bo še naprej odkupovala Elektro energija, Elektro Ljubljana OVE pa bo pogodbeno vzdrževal ta vreden primer tehniške dediščine.


  Gostovanje razstave "Ribe v slovenskih vodah"
 

V petek, 4. 11. 2011, smo v Gornjesavskem muzeju Jesenice v Kosovi graščini odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije "RIBE V SLOVENSKIH VODAH, Očem skriti prebivalci naših rek in jezer".

Na razstavi so na ogled akvareli vseh vrst rib, ki živijo v slovenskih rekah in jezerih. Avtor akvareli je Jurij Mikuletič.

Na odprtju so spregovorili Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, dr. Orest Jarh, direktor TMS, mag. Romana Erhatič Širnik, avtorica razstave, in Borut Jerše univ. dipl. ekon., predsednik Ribiške zveze Slovenije.

V kulturnem programu sta nastopili mezzosopranistka Melita Jelen in Marjana Komelj (harmonika).

Razstava je na ogled od torka do petka od 10. do 12. in od 16. do 18. ure od 4. do 25. novembra 2011.


  Odprtje slikarske razstave Jurija Mikuletiča
 

Jurij Mikuletič je bil rojen leta 1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu. Študij je nadaljeval na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Goriških Brdih.

V svetu umetnosti, predvsem tisti, ki ima v ospredju naravo in življenje v njej, je Mikuletičevo ime že dolgo znano. Njegovo ustvarjanje je zelo raznoliko. Obsega ilustracije, plakate, prospekte, osnutke poštnih znamk, učne slike, vinjete, embleme in drugo. Kot slikar upodablja predvsem prostoživeče živali v naravnem okolju. Njegova dela, za katera je prejel več domačih in mednarodnih priznanj, si je bilo mogoče ogledati na številnih razstavah doma in v tujini.

Razstava Vtisi iz narave odstira le delček iz bogatega opusa Mikuletičevih del. Razkriva nam raznoliki svet prostoživečih divjih živali, ki bogatijo našo deželo.

Razstava je na ogled v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do 4. decembra 2011.

Na odprtju razstave so spregovorili: dr. Orest Jarh (direktor TMS), mag. Lado Bradač (podpredsednik Lovske zveze Slovenije) in dr. Božidar Flajšman (profesor likovne umetnosti). Razstavo je odprl Jurij Mikuletič.


  Dnevi fizike 2011
 

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.


Vodeni ogledi poskusov potekajo od torka, 11. 10.,  do petka, 14. 10., od 9. do 16. ure in v nedeljo, 16. 10. , od 10. do 18. ure.


  TMS na Festivalu znanosti 2011
 

Festivalu znanosti v Cankarjevem domu smo od 4. do 6. 10. 2011 predstavljali prenovljeno gozdno učno, del Vegovega škripčevja in delavnico izdelovanja "brenčačev".


stran: [9]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 15132 / ta mesec: 552291 / skupaj: 20050991
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole