Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [13]

  Arhitekturna delavnica v muzeju v Bistri
 

Od ponedeljka, 1. 3. 2010, do srede, 3. 3. 2010, je v okviru evropskega projekta CESA (Central European Science Adventure) potekala Arhitekturna Delavnica IGRA, PROSTOR, SVETLOBA. Delavnico je organiziral Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Potekala je pod mentorstvom doc.dr. Tomaža Novljana v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki, kjer so bili študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani v času zasnove ideje tudi nastanjeni. Idejne predloge scenske in svetlobne zasnove za Znanstveno pustolovščino (interaktivno igro za otroke stare od 10–14 let) je ovrednotila strokovna žirija in izbrala zmagovalno rešitev, ki bo izvedena na evropskih prizoriščih - Ljubljana, Dunaj, Brno, Krakov, Košice in Budimpešta Zmagovalna rešitev, ki so jo ustvarili študentje Sara Švab, Anja Urankar, Anja Kocjančič, Matic Kalamar in Larisa Kazič bo tako v nadaljevalni fazi doživela izvedbeni načrt pod strokovnim vodstvom Bernarda Petrovčiča, doc. dr Tomaža Novljana ter Saše Grujić.


  Odprtje razstave Iz Stražišča po Evropi: Sita iz konjske žime
 

V torek, 3. marca 2009, smo odprli gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja z naslovom Iz Stražišča po Evropi: Sita iz konjske žime. Razstava je bila na ogled do 19. aprila 2009.


  Odprtje dopolnjenih in prenovljenih zbirk Muzeja pošte in telekomunikacij
 

V četrtek, 10. 12. 2009, smo odprli prenovljene zbirke Muzeja pošte in telekomunikacij. Odprli smo dopolnjeni zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij ter obogaten Živin kotiček. Poleg tega smo muzejske zbirke dopolnili s kratkim pregledom zgodovine gradu Polhov Gradec in predstavitvijo grofa Riharda Ursinija Blagaja. Ob tej priložnosti smo izdali tudi predstavitveno zloženko v slovenskem in angleškem jeziku. Razstavo je odprla v. d. direktorica Direktorata za kulturno dediščino gospa Damjana Pečnik.


  Odprtje razstave Leteči človek, Stanko Bloudek v Mestnem muzeju Idrija
 

Razstavo smo odprli v četrtek, 3. 12. 2009, ob 18. uri v Mestnem muzeju Idrija (grad Gewerkenegg v Idriji). Razstavo je odprl župan Občine Idrija gospod Bojan Sever, dr.. Sandi Sever nas je vodil po razstavi. Na ogled je bila do 31. 1. 2010.


  Dnevi fizike ter Dnevi astronomije in astronavtike
 

Dnevi fizike so potekali od 6. do 8. in od 10. do 11. 10., Dnevi astronimije in astronavtike pa od 11. do 16. oktobra. Na Dnevih astronimije in astronavtike se je predstavil Astronavtsko raketni klub Vladimir M. Komarov (www.komarov.vesolje.net) ob 40. obletnici njegovega obstaja z delavnicami, predavanji, projekcijami filmov in razstavo. Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru), Inštituta Jožef Stefan in Urada za seizmologijo in geologijo (Agencija Republike Slovenije za Okolje). Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približati to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.


  Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič na obisku
 

V sredo, 7. 10. 2009, je na ogled Dnevov fizike in razstave MOJE ZVEZDARNE Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije prišel minister Gregor Golobič.

  Festival znanosti 2009
 

Tehniški muzej Slovenije se je predstavil na Festivalu znanosti, ki je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani med 22. in 24. 9. 2009.


  Odprtje razstave Dve kolesi in par nog v Velenju
 

Razstava Tehniškega muzeja Slovenije je gostovala v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. Na ogled je bila do 3. 11. 2009.


  Odprtje razstave MOJE ZVEZDARNE Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije
 
Razstavo smo odprli 16. 9. 2009. Na ogled je bila do 3. 12. 2009.
Razstavo je odprla generalna direktorica Direktorata za znanost dr. Jana Kolar, zbrane sta nagovorila prof. dr. Tomaž Zwitter, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko, in v. d. direktorja Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. Razstavo je predstavil avtor razstave Boris Kham. Za glasbo na odprtju so poskrbeli učenci iz Glasbene šole Vrhnika (Tina Debevec, Vid Zadnik in klavirska spremljava Dominika Naveršnik).

Foto: Boris Brovinsky in Andrej Guštin

  Odprtje razstav Darwin danes (Darwin now) in Potovanje na ladji Beagle
 
V četrtek, 3. 9. 2009, smo v Bistri odprli razstavo British Councila Darwin danes (Darwin Now) in razstavo akademske slikarke Maje Šubic Potovanje na ladji Beagle. Razstavi bosta na ogled do 3. 12. 2009.
Razstava British Councila Darwin danes (Darwin now) osvetljuje Darwinovo življenje in delo. Njegova spoznanja so temeljito spremenila dotedanje razumevanje razvoja narave ter so še danes osnova za raziskovalno delo v biologiji in medicini.
Razstava Potovanje na ladji Beagle osvetljuje Darwinovo potovanje – z očmi umetnice, akademske slikarke Maje Šubic.
Slavnostno je razstavo odprl minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, zbrane sta nagovorila nj. eksc. g. Andrew Page, veleposlanik Združenega kraljestva Velika Britanija in Severne Irske, in v. d. direktorja Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. Pomen Charelsa Darwina je predstavil dr. Peter Trontelj, profesor na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Za glasbo na odprtju sta poskrbeli Herič Petra (violina iz razreda Nastje Cajhen) in Kaja Lojevec (klavirska spremljava), iz Glasbene šole Vrhnika.

stran: [13]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 14235 / ta mesec: 551394 / skupaj: 20050094
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole