Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
ICYDK: Če slučajno še ne veš
Vsebinsko se projekt navezuje na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu. Mlade osveščamo o intelektualni lastnini in skušamo vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje ter posledično ravnanje.
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [12]

  TMS na 16. slovenskem festivalu znanosti
 
21-23.9.2010 v Cankarjevem domu

  Dan inovatorjev (12.9. 2010)
 
Predstavitev članov združenja ASI (Aktivni slovenski inovatorji) in pogovor z izumiteljem Petrom Florjančičem
V nedeljo, 12. 9., je v muzeju v Bistri pri Vrhniki potekal Dan inovatorjev, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Inovatorskim centrom ASI (Aktivni slovenski inovatorji: www.center-asi.si).
Člani združenja so pred muzejem predstavili nekaj izumov, kot sta univerzalna rotacijsko - nihalna naprava inovatorja Jožeta Vlaha in plovilo na podvodnih krilih Tomaža Pevca.
Veliko več izumov pa si je bilo mogoče ogledati v notranjih prostorih. Alojz Tomazin iz Kopra je predstavil tako svoje najnovejše izume, kot so trije pripomočki za poškodovane ali invalidne ljudi, pa tudi nekoliko starejše. Enako velja za Obrada Dabića iz Ljubljane in Rajka Topolovca iz Ptuja. Spet drugi inovatorji pa so predstavili samo svoje najnovejše izume.
V ob 15. uri je potekal tudi pogovor z izumiteljem g. Petrom Florjančičem, ki ga je vodil g. Tomaž Pevc, direktor združenja ASI.
G. Peter Florjančič je ena najbolj izjemnih slovenskih osebnosti 20. stoletja, saj ima priznanih več kot 400 patentov, med katerimi so tudi razpršilec za parfum, okvirčki za diapozitive, vžigalnik s sistemom za vžiganje ob strani, več izumov s področja smučanja ...

  Aktivne poletne počitnice 16.8.-20.8.2010
 


  Aktivne poletne počitnice 2.8.-6.8.2010
 


  Poletna muzejska noč 2010
 
Tehniški muzej Slovenije se je na Poletno muzejsko noč (19.6.) predstavil v Železniškem muzeju v Ljubljani.

  Verižni eksperiment 2010
 

V soboto, 29. maja 2010, je v Železniškem muzeju SŽ potekala 5. obletnica Verižnega eksperimenta. Predstavilo se je 18 različnih eksperimentov iz 13 izobraževalnih institucij (vrtec, osnovne in srednje šole ter fakulteta) Strokovna komisija, v sestavi dr. Dušan Petrač (Jet Propulsion Laboratory, NASA), prof. dr. Samo Kralj (Fakulteta za Naravoslovje in Matematiko, UM) in asist. Sergej Faletič (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL), je najbolj kvalitetnim in izvirnim elementom Verižnega eksperimenta podelila tri nagrade in tri pohvale. Prvič so podelili tudi posebno nagrado za zanesljivo delovanje. Gledalci pa so izbirali najzanimivejši element z glasovanjem. Nagrade so prispevali: podjetje ABC rent a car, d.o.o. (Izlet z Muzejskim vlakom po Bohinjski progi), Znalček.si (Boštjan Šnuderl s.p.), in Tehniški muzej Slovenije. Za živahno vzdušje pa so poskrbeli Fizik.si, Tehniški muzej Slovenije in Znalček.si.


  Dnevi elektrotehnike 2010
 
Dnevi elektrotehnike so potekali od 4.5 do 7.5. in 9.5.2010.
Od leta 2002 vsako pomlad v muzeju potekajo Dnevi elektrotehnike.
Raziskovalci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so predstavili zanimive eksperimente in naprave, s katerimi so želeli prikazati zanimivost in sodobnost elektrotehnike. Med drugim smo si lahko ogledali lebdenje železne krogle v magnetnem polju, haptičnega robota, električni pinkponk, virtualni TV studio, sončne celice in robobrc. Preko biometrične primerjave slik smo lahko ugotavljali ali med našim obrazom in obrazom določene slavne osebnosti obstajajo podobnosti in še mnogo več.

  Razstavi Rod Štefe in Arpada: Ris v Sloveniji in Slovaške osebnosti iz sveta znanosti in tehnologije
 

V četrtek, 22. aprila 2010, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odpli dve razstavi. ROD ŠTEFE IN ARPADA: Ris v Sloveniji, pripravljeno v sodelovanju z Oddelkom za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, društvom Dinaricum ter Lovsko zvezo Slovenije. SLOVAŠKE OSEBNOSTI IZ SVETA ZNANOSTI IN TEHNOLOGIJE, ki sta jo pripravila Slovaški tehniški in Slovaški narodni muzej. Razstava Rod Štefe in Arpada: Ris v Sloveniji bo na ogled do 3. decembra 2010, razstava Slovaške osebnosti iz sveta znanosti in tehnologije do 20. junija 2010. Na odprtju so spregovorili: nje. eksc. dr. Marianna Oravcová, veleposlanica Slovaške republike, g. Ladislav Klíma, sodelavec Slovaškega tehniškega muzeja, podpredsednik LZS g. Lado Bradač, dr. Ivan Kos iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, g. Ciril Štrumbelj, nekdanji sodelavec gojitvenega lovišča Medved v Kočevju, ki je prisostvoval pri izpustu risov v naravo leta 1973, in mag. Gojko Zupan, sekretar Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo. Za popestritev programa so poskrbeli harmonikarji iz Glasbene šole Vrhnika ter Kulturno društvo Domžalski rogisti.


  Odprtje razstave Sto let brnenja na našem nebu
 

V četrtek, 25. 3. 2010, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli gostujočo razstavo o bratih Rusjan, ki jo je pripravil g. Srečko Gombač. Na odprtju sta spregovorila sekretar Jožef Slana iz Direktorata za civilno letalstvo Ministrstva za promet, in direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh. Nato smo si razstavo ogledali pod vodstvom avtorja, g. Srečka Gombača. Za glasbo na odprtju so poskrbeli učenci Glasbene šole Vrhnika. Razsatva je na ogled do 3. 12. 2010.


  Gostovanje razstave Leteči človek, Stanko Bloudek v enotah Gornjesavskega muzeja Jesenice
 

V petek, 12. marca 2010, smo v enotah Gornjesavskega muzeja Jesenice odprli našo razstavo LETEČI ČLOVEK, Stanko Bloudek (1890-1959). Del razstave, ki prikazuje življenje in delo Stanka Bloudka na področju konstrukcije letal in avtomobilizma, smo oprli v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori. Drugi del razstave, ki predstavlja Stanka Bloudka in njegovo delo na področju konstruiranja smučarskih skakalnic, smo odprli prav tako v petek v Kajžnikovi hiši v Ratečah. V Kajžnikovi hiši se lahko preizkusite tudi v smučarskih poletih na simulatorju planiške velikanke. Na odprtju so spregovorili Irena Lačen Benedičič (Gornjesavski muzej Jesenice), Miro Ržen (Planinski muzej, Irena Marušič (TMS) in Orest Jarh (TMS) V kulturnem programu sta nastopila harmonikarja Domen in Primož Mirtič Dolenc.


stran: [12]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 14194 / ta mesec: 551353 / skupaj: 20050053
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole