Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [11]

  Razstava Darwinovo življenje in delo
 

Razstavo je pripravila dr. Barbara Bajd s Pedagoške fakultete. Na ogled do 10. maja 2011.


  Odprtje mednarodne razstave A Taste of Europe/Okus Evrope
 
Tehniški muzej Slovenije v Bistri, 1. 3. 2011
1. marca 2011 smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odprli mednarodno razstavo A Taste of Europe/Okus Evrope.


Razstava A Taste of Europe/ Okus Evrope, predstavlja zgodbe o hrani, kaj jemo in kako hrana prispe na naše krožnike. To je tudi pripoved o tradicijah, trendih ter kako proizvodnja in potrošnja hrane vplivata... na okolje. Razstavo je pripravil Muzej dela s Švedske, v sodelovanju z Estonskim narodnim muzejem, Finskim muzejem dela Werstas, Madžarskim kmetijskim muzejem, češkim Narodnim kmetijskim muzejem, portugalskim Muzejem Portimão, Škotskim muzejem ribištva, danskim Delavskim muzejem in Tehniškim muzejem Slovenije. Vsak muzej se je poleg skupne razstave osredotočil na prehrambni izdelek, ki je posebnega pomena za državo. Tehniški muzej Slovenije je dodatni del razstave Naj medi! namenil medu, njegovi proizvodnji in potrošnji ter pomenu in varstvu čebel.
Projekt je financiran je s strani Evropske komisije v okviru Programa Kultura in sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo RS. Razstava bo na ogled do 3. 12. 2011.

  Predpremiera projekta A Taste of Europe/Okus Evrope
 

Predpremiera projekta A Taste of Europe/Okus Evrope se je odvijala v Restavraciji 1906 Bled Hotela Triglav Bled v četrtek, 24. 2. 2011. Projekt smo predstavili na tiskovni konferenci nato pa smo s hišnimi kuharji kuhali Triglavov medeni jedilnik. (foto: Marko Cotič Trojer)


  Gostovanje razstave Od vijaka do junaka na Reki
 
Odprtje 15.12.2010 v muzeju: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Na ogled do 30.3.2011.

  Odprtje stalne zbirke Dve kolesi in par nog
 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri; v petek, 3. 12. 2010, smo odprli novo stalno razstavo. Doslej neurejena zbirka koles, ki smo jo leta 2008 vsebinsko obdelali in predstavili na občasni razstavi v Bistri (in leta 2009 še v Velenju in na Jesenicah), je dobila svoje stalno mesto na prometnem oddelku. S posameznimi primerki koles od sredine 19. stoletja pa vse do današnjih dni, so na razstavi predstavljene skorajda vse ključne faze v razvoju enega danes najbolj priljubljenih prevoznih sredstev in rekvizita za rekreacijo ter prosti čas. Na ogled so kolesa iz zbirk Tehniškega muzeja Slovenije in Tehniškega muzeja iz Berlina (Deutsches Technikmuseum Berlin). Najstarejše kolo na razstavi je prav iz omenjenega muzeja, Micheauxovo kolo - Velociped iz leta 1867. Iz zbirke Tehniškega muzeja Slovenije pa najstarejše izhaja iz obdobja okoli leta 1880; proizvedel ga je Josef Erlach iz Beljaka. Sestavni del razstave so tudi makete posameznih delov koles, ki omogočajo prikaz delovanja. Ob tej priložnosti je izšel tudi obširnejši katalog razstave. Na odprtju sta spregovorila direktor muzeja dr. Orest Jarh in avtor razstave mag. Boris Brovinsky (vodja prometnega oddelka). Za glasbeni program je poskrbela učenka harmonike Patricia Koprivec iz razreda Vilija Ošlaja (Galsbena šola Vrhnika).


  Odprtje prenovljene furnirnice in Dni strojništva
 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri, 19. 10.2010 V torek, 19. oktobra 2010, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli prenovljeni vodni pogon furnirnice ter Dneve strojništva strojništva Fakultete za strojništvo UL. Na odprtju je direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh uvodoma predstavil pomen obeh projektov. O prenovi furnirnice sta spregovorila mag. Vladimir Vilman, vodja gozdarskega in lesarskega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije ter dr. Vladimir Kercan, direktor Turboinštituta d.d.. V nadaljevanju je Dneve strojništva odprl prof. dr. Jožef Duhovnik, dekan Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Sledil je voden ogled furnirnice ter projektov, ki so jih pripravili sodelavci Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Krajši glasbeni program sta pripravili učenki glasbene šole Vrhnika.


  Dnevi fizike 2010
 
12.10-15.10.2010 in 17.10.2010
Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Instituta Jožef Stefan in Urada za seizmologijo in geologijo (Agencija Republike Slovenije za Okolje). Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približati to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.

  Znanstvena pustolovščina v okviru evropskega projekta CESA
 
Tehniški muzej Slovenije v Bistri, odprtje: 6.10.2010, igra poteka od 19.10 do 10.12.2010.
Projekt CESA (Central European Science Adventure) združuje šest srednjeevropskih tehniških muzejev v mrežo, katere naloga je raziskovanje, razumevanje in predstavitev tehniške dediščine znanstvenikov in izumiteljev srednje Evrope. Preko inovativnih kulturnih in pedagoških praks, želi zagotoviti razumevanje in osveščanje o medsebojnem povezovanju, skupni zgodovini in vrednotah.
Glavna aktivnost projekta je Znanstvena pustolovščina, interaktivna igra za otroke stare od 10 - 14 let, ki smo jo odprli 6. 10. 2010 in bo potekala od 19.10 do 10.12.2010 v TMS v Bistri. Z inovativnim sistemom in pristopom igranja igralce spodbuja, da s tekmovanjem in dejavno udeležbo v igri spoznavajo kulturno tehniško dediščino srednje Evrope.
Na odprtju so spregovorili g. Silvester Gaberšček, sekretar v Direktoratu za kulturo dediščino na Ministrstvu za kulturo RS, dr. Tomaž Boh iz Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo RS, Lea Šuligoj, koordinatorka projekta, ter direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh. Za glasbeni program na odprtju sta poskrbeli učenki glasbene šola Vrhnika.

  Odprtje občasne razstave Afriški projekt barona Codellija
 

 Na odprtju so spregovorili dr. Bojana Rogelj Škafar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, dr. Marko Frelih vodja kustodiata Afrika in Amerika iz Slovenskega etnografskega muzeja, Miha Šorn, avtor razstave, in dr. Orest Jarh direktor Tehniškega muzeja Slovenije. Na razstavi so na ogled fotografije Miha Šorna, univ. dipl. ing. strojništva, ki predstavljajo današnjo podobo nekdanje radijske postaje v Kamini. Za popestritev so dodane fotografije iz časov postavljanja oddajnika, ki jih hrani Slovenski etnografski muzej in so bile leta 2007 del razstave Togo album. Na ogled do 7. 11. 2010.


  Delavnica Poglej z otipom
 
Theniški muzej Slovenije v Bistri, 5.10.-8.10.2010
Utrinki iz delavnice Poglej z dotikom, ki je potekala v okviru akcije pedagoške sekcije "Z igro do dediščine".

stran: [11]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 15479 / ta mesec: 552638 / skupaj: 20051338
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole