Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Rojstni dan v Muzeju pošte in telekomunikacij!
V Polhovem Gradcu bomo za vas pripravili prav posebno rojstnodnevno dogodivščino v nadvse prijetnem okolju!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Motorizirana preteklost
TMS, Bistra pri Vrhniki

5. junij 2018 ob 09:00, 6. junij 2018 ob 09:00, 7. junij 2018 ob 09:00, 8. junij 2018 ob 09:00, 10. junij 2018 ob 14:00

Demonstracija delovanja pogonskih strojev bo na ogled od torka, 5. 6., do petka, 8. 6., med 9.00 in 13.00, ter v nedeljo, 10. 6. 2018, med 14.00 in 18.00
Med tednom so obvezne predhodne prijave  preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si.

1. OSTRENJE KMEČKEGA ORODJA
Predstavitev zajema postopke brušenja in ostrenje orodja, ki so jih uporabljali na kmetiji Silva Čemažarja v drugi polovici 20. stoletja. Pretežno so takrat obdelovali les. Ker so se vsa dela izvajala ročno, je bila ostrina orodja še kako pomembna. Tudi ostrenje orodja je takrat potekalo povsem ročno. Osnovno sredstvo je bil naravni  brusni kamen. Kovači, ki so izdelovali rezilna orodja, so imeli velike vrteče se brusne kamne, ki jih je poganjala voda in je bilo brušenje dokaj hitro. Gospodarji pa so imeli doma majhne bruse, ki so jih vrteli ročno, temu primeren je bil tudi učinek.
Oče Silva Čemažarja je v 60. letih dobil v roke umetno izdelano brusno ploščo iz kremenčevega peska. Iz odsluženega posnemalnika za mleko je izdelal napravo, ki je bila še vedno na ročni pogon, vendar se je učinek brušenja zaradi brusne plošče močno povečal. Leta 1963 je kupil rabljen bencinski motor, na odsluženo gred mlatilnice je pritrdil še večjo brusno ploščo, vse skupaj montiral na leseno ogrodje in tako izdelal samostojen brus.

2. PRIPRAVA DRV ZA KURJAVO
Predstavitev zajema opravilo od časov, ko se je hrano kuhalo v krušni peči, do obdobja prvih štedilnikov, ko je bila priprava drv veliko bolj zahtevna. Priprava drv je bila v tistih časih žensko opravilo, uporabljalo pa se je samo ročno orodje. Napredek v tehniki je močno olajšal delo, priprava drv pa je od takrat padla na moška ramena.
Žaganje z enoročno, dvoročno žago, motorno žago in krožno žago, ki jo poganja bencinski motor, so glavni deli predstavitve, ob podrobnem opisu posameznih del. Obiskovalci so povabljeni, da se sami preizkusijo v ročnem žaganju.
 

Demonstracijo si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.


Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

 Foto gradivo: Silvo Čemažar


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 9368 / ta mesec: 416727 / skupaj: 15969144
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole