Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak petek v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti DOSTOPNOST
Dogodki - Dnevi meroslovja
TMS, Bistra pri Vrhniki

10. april 2018 ob 09:00, 11. april 2018 ob 09:00, 12. april 2018 ob 09:00, 13. april 2018 ob 09:00, 15. april 2018 ob 11:00

Dnevi meroslovja bodo potekali od torka, 10. 4., do petka, 13. 4., med 9.00 in 13.00  in v nedeljo, 15. 4. 2018, med 11.00 in 18.00.

 

Za ogled so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.


Dnevi meroslovja 2017


Oglejte si predstavitveni letak

Meroslovje je veda, ki je v vsakdanjem življenju povsod prisotna. Z njo se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. Z delavnicami in primeri iz prakse bodo učenci spoznavali svet merjenj in meroslovja, ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj.


1.  in 2. prikaz: SPOZNAVAMO OSNOVNE FIZIKALNE KOLIČINE IN NJIHOVE MERSKE ENOTE
Meroslovje ima na slovenskih tleh dolgo in pestro tradicijo. Arheološke najdbe dokazujejo, da so bile meritve mase, dolžine, prostornine in časa na slovenskem ozemlju zelo pomembne že od prazgodovinskih časov. Tehnološki razvoj in spremembe v načinu življenja so skozi zgodovino vplivali
V letu 2017 obeležujemo 60 let od smrti slavnega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pri svojem načrtovanju stavb moral dobro poznati osnovne fizikalne količine in njihove enote, da so stavbe zadoščale temeljnim načelom arhitekture. Skozi ta zorni kot bodo fizikalne količine, merjenja in merske enote predstavljene v besedi in praksi.

3. prikaz: PRESKUŠANJE IN OZNAČEVANJE IZDELKOV IZ PLEMENITIH KOVIN

Plemenite kovine so zelo zanimivo področje tako za potrošnike in varčevalce kot prodajalce. Učenci bodo nadgradili svoje znanje in se seznanili s pojmom plemenitih kovin ter vrstami izdelkov. Sledila bo predstavitev zgodovine preskušanja in označevanja izdelkov iz plemenitih kovin, kot enega najstarejših načinov kontrole kvalitete proizvodov in zaščite kupca. Poudarek predstavitve bo na opisu različnih načinov merjenja masnega deleža plemenitih kovin v zlitinah, ki jih uporabljamo za preskušanje izdelkov. V nadaljevanju bodo udeleženci tudi sami izvedli enostaven preskus izdelka iz plemenite kovine ter praktično preverili ali gre morebiti za ponaredke.

4. prikaz: KONTROLA NAD MERILNIMI INSTRUMENTI V UPORABI IN MERJENJE GOSTOTE

Udeležencem bo predstavljeno delo inšpektorjev, ki nadzorujejo merilne instrumente pri različnih uporabnikih v trgovinah, bencinskih črpalkah, v industriji, zdravstvenih ustanovah itd. Spoznali bodo osnovno definicijo gostote in pomen meritve gostote za delo Urada RS za meroslovje, ki z meritvami posredno določa dejanske prostornine predpakiranih izdelkov v postopkih meroslovnega nadzora. Na delavnici bodo svoje pridobljeno znanje preizkusili v praksi in določili gostoto izdelku z različnimi metodami ter napravami: piknometrom, elektronskim denzimetrom in potopnim telesom.

V Galeriji si oglejte posnetke prireditve.

Več informacij in prijave: 01/750 66 72,  041 957 146, programi@tms.si
Dneve meroslovja si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Obvezne predhodne prijave.

Ciljna skupina: od 5. razreda osnovne šole do 1. letnika srednje šole.
Vabljeni!

Dneve meroslovja pripravljata Urad RS za meroslovje in Tehniški muzej Slovenije.


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2863 / ta mesec: 310372 / skupaj: 14014728
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole